Warning: Only the first byte will be assigned to the string offset in /customers/8/e/c/danstuin.be/httpd.www/wp-includes/class.wp-scripts.php on line 492 Wie ben ik? - Danstuin

Tijd voor een verhaal?

In het vierde leerjaar verruilde ik de dorpsschool op aanraden van mijn mama voor een ‘grote’ school in het stad. De eerste schooldag mocht ik naar het bord om te vertellen voor de klas wie ik was. Ik herinner me dat ik een wit krijtje nam en eerst opschreef wat ik wilde worden: turnjuf… en toen stopte ik omdat ik twijfelde hoeveel e’ff’en er stonden in die droomjuf(f)rouw van mij. Ik hield het bij ‘juf’ en zei dat ik het liefst van al op mijn handen stond, al bijna honderd stappen kon. Als tweede schreef ik ‘oma’. Ik fantaseerde voor de klas hoe leuk dat wel niet moet zijn, baby-voetjes opeten! Zelf was ik de lieveling van mijn oma! Dit is de kern van mijn ‘wie’.

Door de tijd heen vormde ik ook mijn ‘wat’. Afgestudeerd aan de KU Leuven als Licentiate Lichamelijke Opleiding + anderhalf jaar Danspedagogie (H.I.D.D.) te Antwerpen.

De Hélène van vandaag kijkt tevreden terug op een memorabele relatie en moederschap van drie bruisende kinderen, intussen knap volwassenen. Als vierde kind leefde ‘Fit Dance’ en ‘Pipapoontje’, een dansschool en speeltuin geleid mèt hart èn ziel negentien jaar lang.

Op mijn vijftigste verjaardag geef ik mezelf een nieuw cadeau, de Danstuin. Een plek waar ik samen met anderen wil dansen en bewegen… een tikkeltje anders.

Hier, in mijn Danstuin, kan ik dynamische dans- & turnjuf zijn en als een oma tussen oma’s en liefdevol voor kleuters en iedereen ertussen mijn simpel ding doen. Iets wat ik op mijn tiende al in mijn kinderhoofdje droomde! Met gemeende dank aan allen die zo liefdevol bijdragen aan mijn curriculum èn vooral ‘vitae’ en dat zijn er intussen héél heel vééll!

Hélène De Vrieze
Dans- en bewegingsdocente

>>>> LINK VIDEO: WIE BEN IK  <<<<<

De herinneringen aan mijn danscarrière als klein meisje zijn levendig:

De kauwgomballenboom verschijnt zelfs nu nog af en toe in mijn dromen; een prachtige vriendelijke reus van een boom in alle kleuren van de regenboog met allerlei lekkers aan zijn takken. En af en toe liet hij iets vallen voor mij, waarna ik weer vrolijk verder danste door het bos vol kleuren.

Hoe ik samen met mijn andere muizenvriendjes, terwijl de adrenaline door mijn lijfje raasde, moest gaan lopen voor de kat. Die uiteindelijk toch nog niet zo slecht bleek te zijn, enkel een beetje wispelturig.
Ook was het altijd feest als tijgetje langs kwam en hij ons allerlei gekke sprongen aanleerde.
Of hoe ik als echte ballerina uit mijn muziekdoosje kwam gedanst en iedereen betoverde met mijn elegantie en sierlijkheid.

En dit is exact waarom ik heel mijn kindertijd en langer met alle plezier en liefst meerdere keren per week de wonderenwereld van Juf Hélène binnenstapte. Een wereld waar de grens tussen realiteit en fantasie vervaagde, en ik alles kon zijn wat ik wou. Waar ik leerde dat dromen geen grenzen hebben, en mijn fantasie al zeker niet. Iets wat nu nog steeds heel erg waardevol voor me is, en me helpt om in te zien dat het leven niet perse serieuzer moet worden naarmate je ouder wordt. Er is niets zo ontspannend en bevrijdend als mezelf even te verliezen in een dagdroom of onder te dompelen in een zelfverzonnen verhaal over de mevrouw voor me op de bus en waar ze naartoe zou gaan.

Want de wereld zit vol wonderen, je hoeft enkel goed te kijken en er zelf in te geloven, iets wat Hélène me van kleins af aan heeft aangeleerd. En dat het allemaal niet altijd zo serieus hoeft te zijn ;)

Charlotte Lismont (20/12/1996)

De seniorengym van Hélène is iets waar ik telkens naar uitkijk.  Hélène is gedreven onze groep op een aangename en prettige manier te laten bewegen.  Enthousiasme en bemoediging zijn een onderdeel van haar Zijn en hierdoor wordt ons bewegen een niveautje (lees: spiertje) hoger getrokken; we houden de oefeningen dan ook wat langer vol.

Ik voel ook dat Hélène heel professioneel te werk gaat: ze weet heel goed wat ze doet.  Het zijn niet zomaar wat oefeningen, maar er is over nagedacht en er zit een duidelijke opbouw in: losmaken van de spieren, aërobisch bewegen met combinatiepasjes (ook goed voor onze hersenen), een groepsdans/oefening, trainen van rug-been-buikspieren en stretching als afsluiter.  Elke maand heeft ze zo een nieuwe, doelgerichte les voor ons in petto.

Wat voor mij de les ook erg aangenaam maakt, is haar muziekkeuze: van evergreens over nostalgische hits, Franse chansons, hedendaagse hitjes, wereldmuziek, meezingers, walsjes naar klassieke muziek…  Bewegen op deze ritmische en dansante melodietjes prikkelt blijkbaar een positieve stof in mijn hersenen en maakt dat ik me een heel stuk energieker en opgewekter voel na de les.

Ik kan allen maar gemeend positief en dankbaar zijn voor de lessen van Hélène.

Rita Verstraeten

Hélène is een bezielde lesgeefster. De gekozen muziek en de oefeningen vloeien spontaan in elkaar over.  Het eerste half uur wordt er gewerkt rond opwarming en soepelheid van spieren en gewrichten.  Nadien volgen de been-rug-buik en billen oefeningen.  Na een uurtje zijn we zowel mentaal als fysisch ontspannen.  Onze leden geven veel positieve reacties in verband met de les.  Iedereen is dan ook heel regelmatig aanwezig.

Bewegen is voor Hélène genieten, uitstralen dat het heeft deugd gedaan.  Geen al te krachtige oefeningen want onze deelnemers hebben elk al hier of daar kwetsuren opgelopen.  Dus iedereen op eigen tempo en naar eigen vermogen.

Moniek Nijs

Verantwoordelijke soft gym, Initiatief van Femma Vlierbeek Omnisport Kessel-Lo

Voor senioren die zowel fysisch als mentaal goed willen blijven. In een gezellige sfeer weet een superenthousiaste Hélène ons te entertainen in de danswereld.  Zij kan ons als geen ander met geduld en de nodige trucjes leren bewegen op verschillende muziekgenres: de ene deelnemer weliswaar iets eleganter dan de andere.   Na die deugddoende inspanning keert iedereen met een goed gevoel naar huis.  Het was immers weer plezierig: een lach, een babbel, een training voor ons geheugen en ons lichaam.  Een echte aanrader!
Georgette en Laura

Bij elke dansles kunnen wij ons ongelooflijk ontspannen.  Wij willen dan ook geen enkele les missen.  Hélène kan de senioren met veel passie en geduld mooie dansjes aanleren.  Dansen gebeurt individueel op het ritme van zuiderse en vrolijke muziek.  Het vraagt enige concentratie wat de hersenen activeert en mentaal een beter gevoel geeft.  Na elke dansles voelen wij ons gelukkig en is het goed voor spieren en gewrichten.  Bovendien vergeet je even al je zorgen tijdens zo’n toffe les, je wordt als het ware meegezogen in een andere wereld.  Onze leuze: je leven lang dansen houdt je jong en fit.
Hilda, Rita, Lieve